Ahojte!
Naša rodina sa zapojila minulý školský rok do projektu Z horčičného zrnka strom. Nadchla nás myšlienka, že môžeme byť užitoční pre naše okolie a začali sme naozaj od drobných vecí. Napríklad sme zbierali smeti na našej ulici a v okolí. V zime sme pripravovali balíčky s jedlom pre bezdomovcov a ku koncu školského roku sa nám vďaka povzbudeniu Katky (vtedajšej koordinátorky projektu) podarilo otvoriť u nás doma – domáce výtvarné dielničky pre deti z okolia. Najskôr sme sa trochu báli, že ako to dopadne. Predsalen, u nás je stále niečo rozložené. A teraz – ku nám domov mali prísť v podstate cudzí ľudia. Ale zas keďže máme veľký dom, chceli sme sa s ním podeliť :). Nakúpili sme výtvarné potreby (a doplnili aj našimi bohatými zásobami :), zmontovali stolíky a zavolali sme zopár detí (a ich mamičky), ktoré sme poznali z ihriska, a tiež susedov. Postupne začalo chodiť stále viac detí a dielničky mávame takmer každý týždeň. Niektorí boli veľmi prekvapení, že za to nechceme žiadne peniaze. Po spoločnom tvorení sa ideme spolu ešte pobicyklovať a odprevadiť deti z bytoviek.
Tu si môžete pozrieť nejaké fotky, ako to asi prebieha.

Tento školský rok teda pokračujeme v začatom diele. Okrem dielničiek rozmýšľame rozšíriť tvorenie o hranie spoločenských hier a čitateľského kútika – najmä v zime, keď sa skoro stmieva a dni budú chladnejšie. Uvidíme, čo z toho sa ujme.

Zároveň sme oslovili kamarátov zo spoločenstva, kde chodievame na detské sväté omše, že by sme aj v rámci tejto farnosti mohli nejak prispieť svojou aktivitou. Plánujeme stretnutie s predstavenou kláštora a uvidíme, čo by mohlo byť prospešné. Možno nejako spríjemniť čas po svätej omši, ktorý trávime hrami a rozhovormi s ďalšími rodinami. V zime môžeme pre ostatných napríklad pripraviť teplý čaj. Alebo pomôcť pri organizovaní karnevalu či iných spoločných akcií. Alebo pomôcť s úpravami na dvorčeku či zútulniť nejakú miestnosť, kde by sme mohli tráviť čas v nečase 🙂 Sme teda 3 rodiny s 8 deťmi od 0 do 7 rokov. Nápadov je viac, rúk dosť a chuti tiež :).
Tešíme sa na všetko, čo tento školský rok prinesie.

Takto sa nám darí:

V minulom roku sme zrnkovali takto: